Bjk037
Vacation 2005

[Startsida] [Konstgjuteri] [Skulptur] [Länkar] [English]

Ravitra
Ravitra

Projekt

CV Björn JÄderås

Allan Jäderås

Ravitra

Skulptör Allan Jäderås

Bildhuggeri/skulptur

Min far Allan föddes 1919 och växte upp på en gård i Gäddeviksås i Tingsryd. Som äldst i en stor syskonskara förväntades han nog att ta över gården men han intresserade sig mer för konst och trähantverk.

Under 1930-talet utbildade han sig till träbildhuggare omväxlande genom skolor och praktik på olika träbildhuggeriverkstäder som då fortfarande var vanliga. I början av 40-talet när han var 24 år blev han bildhuggargesäll. Hans gesällprov är imponerande. Ett spegelbord i rokokostil med alla krusiduller och rosor.

På 50-talet efter att ha jobbat med bildhuggeri på olika verkstäder och i egen regi i Stockholm övergick han mer och mer till fri skulptur. Han jobbade i många olika material men trä var fortfarande huvudmaterialet. Hans favorit var sjödränkt ek. Ekkärnor som legat i vatten och mossar i 100-tals kanske 1000-tals år och blivit svarta. På somrarna bodde vi i Gäddeviksås i Tingsryd där han med hjälp av kompisar dök efter ek och drog upp stora tunga stockar. Dessa grovhögg och konserverade han här nere. Resten av året bodde vi i Stockholm där pappa hade en ateljé och försäljningslokal på Linnégatan på Östermalm. Där finskar han skulpturerna samtidigt som konserveringen fortsatte. Det kunde ta flera år för stora verk för att de inte skulle spricka sönder.

Efter många års slit med klubba och huggjärn sa kroppen stopp och han orkade inte jobba med de tunga träskulpturerna längre. Och det är här i mitten av 70-talet när han återvänt till hembygden i Gäddeviksås som pappa och jag började experimentera med att gjuta brons. Det gjorde att han kunde fortsätta att jobba med mindre skulpturer i mer lättbearbetade material som vax, lera och gips. Verk som vi sedan göt i brons.
De senare åren var han väl mer av en arbetsledare som talade om vad jag skulle göra och hösten 1999 nyss fyllda 80 år gick han ur tiden.

paribrons
kandelabrar

Gesällprov, rokokobord i björk 1943 samt förgyllda kandelabrar för Tingsås kyrka 1954.

allan

Familj i sjödränkt ek från 1970-talet. Höjd 90 cm.

Träsnitt

Pappa var mycket hantverksskicklig och jobbade fort så han har en ganska diger produktion av skulptur. Träsnitt var väl mest som ett tillfälle att få fram något som var lite billigare och han använde dom ofta som en extra gåva till trogna kunder i stället för rabatt. Hantverksmässigt var det ju en bagatell för honom att skära en träsnittsstock. Jag gissar att han har haft 100-tal motiv och tryckte upp efterhand. Ofta ej numrerade men jag tvivlar på att upplagorna var större än 10-100 ex. Dessa var då också i olika färger på olika papper eftersom de kunde vara tryckta under kanske en eller flera 10-tals år. Ibland kunde han trycka flera motiv på samma papper som ett dubbelexponerat foto.
Han har tryckt träsnitt så länge jag känner till. Mot slutet hade han hjälp med tryckningen av ett par bekanta.

trasnitt

Ett kort sammandrag av Allans verksamhet

Utbildning: Tingsryds yrkesskola 1937-38 , Västerviks bildhuggarskola med gesällprov 1940-43 , Konstfackskolan Stockholm 1943 , Otte Skölds and Edvin Ollers målarskolor.

Utställningar: Bland dussintals andra: Galleri Aestetica Stockholm 1953, 56, Sockenstugan Tingsryd 1954, Smålands Museum Växjö 1957, Adelsö Hembygdsgård 1960, Blå Lyktan Upplands Väsby 1964, Stenmans konstsalong Stockholm 1965, Tingsryd biblotek 1971, 79, Sydosten Kalmar jurybedömd utställning 1989, 93. F.o.m. 1982 deltagit i Tingsrydgruppen alla utställningar.

Offentliga uppdrag: Skulpturer till ett stort antal kyrkor bl.a. monumentalskulpturer till S:t Göran och Maria Bebådelsekyrkan i Stockholm. Två och en halvmeters kandelabrar till Tingsås och Ringamåla kyrkor samt ett stort antal skulpturer till offentliga förvaltningar och privata företag.