Bjk037
Vacation 2005

[Startsida] [Konstgjuteri] [Skulptur] [Länkar] [English]

Bjk004
Bjk004

Process

Reparation

Bjk004

Konstgjuteri, reparation:

Reparation av skulpturgruppen ”Häpp”

Förutom nyproduktion så jobbar jag även med reparation och renovering av befintliga skulpturer. Här är ett exempel på reparation av en större skulptur, ”Häpp”.

Häpp är skapad av skulptör Inga-Louise Lindgren från Lerum. Den sattes upp första gången 1979 på Almekärrsskolan i Lerums kommun som alltså beställde reparationen.

happ1

Skulpturen är gjuten i brons och är ca 4 meter hög. Den har helt enkelt brutits i två delar.

happ2

Delarnas kanter har blivit deformerade och det saknas några bitar. Här försöker jag passa ihop bitarna så jag får en bra svetsfog.

happ3

Kanterna var så trasiga och småspruckna att jag inte litade på att bara svetsen skulle hålla så jag tillverkade ett stativ av rostfritt stål som jag här passar in i överdelen. Rostfritt för att det annars rostar kraftigt i kombinationen med bronsen.

happ4

Och på motsvarande sätt monterar jag den andra delen av stativet i underdelen.

happ5

Och så är det bara att skjuta ihop över- och underdelen. Nu hade jag faktiskt nytta av att det fattades bitar av bronsen på baksidan. Där kunde jag få in en skruvnyckel och skruva ihop de två stativdelarna.

happ6

Innan svetsningen gör jag ett belastningsprov där jag lyfter skulpturen vid skarven. Det fungerade bra och svetsningen blir inte avgörande för hållfastheten utan kommer som grädde på moset.

happ7

Här har jag börjat svetsa ihop delarna.

happ8

Slipningen är alltid ett känsligt arbete. Det är viktigt att inte ändra på den ursprungliga formen och ytan. Men på baksidan där det ju saknas bitar får jag gissa lite. Likaså skall patineringen efterlikna den på skulpturen i övrigt.

happ9

Eftersom fästena hade blivit avskurna vid nertagningen fick jag sätta dit nya. Även de är av rostfritt material.

happ10

Skulpturen är på plats vid Almekärrsskolan. Reparationen godkändes både av kommunen och Inga-Louise.

Foto: Lerums kommun och Björn Jäderås